Клімакс та менопауза: в чому різниця?

Клімакс та менопауза: в чому різниця?

Ці два поняття часто плутають. І клімакс, і менопауза пов'язані з тим періодом у житті жінки, коли її репродуктивна функція починає сповільнювати хід і зрештою зупиняється. Ця зупинка і називається менопаузою - її відмічають через рік після останньої менструації. Клімаксом ж називають більш загальне поняття - весь період поступового згасання діяльності яєчників, починаючи від перших фізіологічних збоїв менструального циклу до повної його зупинки. Цей період ділиться на три стадії.

Коли починається клімакс?

Перша стадія клімаксу називається пременопаузою. Вона починається зі збою менструального циклу. Місячні стають нерегулярними, симптоми ПМС переносяться щоразу важче, підвищується чутливість грудей. Останньому потрібно приділити особливу увагу і обов'язково обстежитися у мамолога, щоб виключити мастопатію або новоутворення в молочних залозах. А до гінеколога потрібно терміново звернутися, якщо місячні дуже рясні й болючі, зі згустками, а в перервах між ними або після статевого акту з'являються кров'янисті виділення.

У нормі пременопауза починається між 45 і 50 роками. У цей період у багатьох жінок з'являється такі неприємні симптоми, як припливи, підвищена стомлюваність, дратівливість. Іноді до них приєднуються ще і запаморочення, аритмія, стрибки тиску. Найбільше прикрощів жінкам заподіює сухість слизової оболонки статевих органів: це створює сильний дискомфорт і може навіть поставити хрест на статевому житті, особливо на тлі ослаблення лібідо.

Менопауза і постменопауза

Дослівно поняття «менопауза» означає припинення менструацій. Про менопаузу кажуть, якщо з моменту останніх місячних пройшов рік. Фізіологічна (природна) менопауза відбувається у віці 45-55 років. Це друга стадія клімаксу, під час якої функція яєчників «вимикається», і рівень естрогенів знижується ще швидше.
Постменопауза - це період, що вимагає особливої ​​уваги до свого здоров'я. Дуже обережними треба бути тим, у кого в більш молодому віці вже мали місце хронічні хвороби, особливо гінекологічні та ендокринні. У цей період проявляються найяскравіші симптоми нестачі естрогенів: атрофія слизових оболонок, вікові зміни м'язової і кісткової тканин. Протягом декількох років після припинення останньої менструації в організмі все ще відбуваються серйозні зміни, які роблять його дуже вразливим. Джерелами естрогенів для жінки в старшому віці (після 55-60 років, коли функція яєчників вже припинена) стає жирова тканина і печінка.

В період постменопаузи підвищується ризик розвитку остеопорозу, серцево-судинних захворювань і так званого метаболічного синдрому (стійкості до інсуліну), який проявляється різким набором ваги і ожиріння за типом «яблуко». Запущений метаболічний синдром погіршує якість життя і значно її вкорочує, тому при перших же «дзвіночках» потрібно здатися ендокринолога.
З цих трьох періодів - пременопаузи, менопаузи і постменопаузи - і складається процес гормональної перебудови в жіночому організмі, який називається «клімакс».

Боятися клімаксу і менопаузи не потрібно! Дбайливе та уважне ставлення до себе, спостереження у фахівців і своєчасна корекція неприємних симптомів допоможе пережити цей непростий період і залишитися здоровою та бадьорою ще на роки вперед!