Невже це клімакс? Перші ознаки

Невже це клімакс? Перші ознаки

Щоб зрозуміти, що у жінки почався клімакс, Треба знати основні ознаки і симптоми цієї вікової зміни.

Що таке клімакс і коли починається?

Клімакс (менопауза) - це період в житті жінки, який характеризується зниженням вироблення естрогену і «виключенням» дітородної функції. Цей процес природний і не є захворюванням. Така нестача може бути не тільки віковою. Хоча, за статистикою, початок клімаксу пов'язано саме з віком жінки і варіюється від 45 до 55 років. Ранній клімакс – це ознака хвороби. Можливо, також спадковий фактор, тобто фізіологічна особливість організму, яка передається по жіночій лінії з покоління в покоління. До причин раннього клімаксу також можна віднести захворювання нервової системи, і як наслідок – хронічні хвороби органів і систем організму. Тоді клімакс може початися і в 35 років. Це унеможливлює вагітність жінок в самому розквіті сил і років. Тому затягувати зі зверненням до лікаря небезпечно, адже невідомо, чим викликане припинення менструації. Адже такий симптом є навіть в онкології - при виникненні пухлини як доброякісної, так і злоякісної характерів.

Ознаки та симптоми клімаксу

Так як дізнатися, що у вас почався клімакс? Найголовніша і перша ознака-відсутність менструації протягом більше півроку. Але це ще не є фактом, що почався саме клімакс. Більше півроку може не бути місячних і при інших гінекологічних хворобах, наприклад, дисфункції яєчників. Тому, щоб виявити свою хворобу при тривалій відсутності місячних, краще звернутися до свого гінеколога. Він точно поставить діагноз після діагностичних досліджень.

Крім цього основного симптому клімаксу, існує ще ряд симптомів:

  1. Припливи жару;
  2. Раптовий озноб;
  3. Підвищене потовиділення;
  4. Почервоніння шкіри обличчя, шиї, зони декольте;
  5. Головний біль;
  6. Специфічний запах;
  7. Запаморочення;
  8. Поколювання шкіри обличчя, плечей та інших частин тіла;
  9. Зниження лібідо (сексуального бажання) і сухість інтимної зони.
  10. Короткочасні і довготривалі втрати свідомості і так далі.

Хто винен і що робити?

При появі симптомів клімаксу винних шукати не треба – або це вік, або хвороба, яка спровокувала передчасну втрату функцій репродуктивної системи. У будь-якому випадку варто звернутися до лікаря, щоб утвердитися в діагнозі. Він же і визначить програму лікування, в яку можуть входити як гормони – при важкій формі, так і методи фітотерапії - при більш легких формах.

У будь-якому випадку терапію буде призначати тільки лікар. Краще не займатися самолікуванням і самостійно не ставити собі діагноз. Сьогодні в будь-якій клініці є унікальне обладнання, яке допоможе точно визначити причину вашої недуги.

Треба пам'ятати, що тільки лабораторна і клінічна діагностика допоможе поставити діагноз. Адже ознаки при клімаксі дуже схожі на симптоматику інших хвороб, в тому числі гінекологічних, судинних, ендокринної системи. Тому лікуватися треба тільки за призначенням лікаря, щоб не нашкодити собі, коханій.