Приливи під час клімаксу

Приливи під час клімаксу

Менопауза-один з етапів в житті жінки, який характеризується зниженням вироблення гормону естрогену. Сам по собі він не є захворюванням, але супроводжується низкою неприємних фізичних, а також емоційних проявів.

Одним з показників настання менопаузи є так звані припливи. Вони істотно ускладнюють стан жінки в цей і без того непростий час. Варто дізнатися більше про природу цього явища, щоб знайти можливість переносити його з найменшим дискомфортом.

Що таке припливи при клімаксі

Припливи – це найбільш часта скарга, яку озвучують жінки в період менопаузи (клімаксу). Поява припливів викликано неминучою гормональною перебудовою в організмі жінки. Вироблення естрогену яєчниками значно знижується після сорока п'яти років, а після п'ятдесяти п'яти припиняється повністю. Цей статевий гормон, крім іншого, відповідає і за терморегуляцію організму.

Коли вміст естрогену відчутно зменшується, організм сприймає це як неполадки в роботі яєчників. Про це збої він сигналізує своєрідно - припливами спека до голови і верхньої частини тулуба.

Припливи - це свого роду стратегічний маневр, спроба повернути колишнє співвідношення гормонів через необхідність терміново відрегулювати температуру тіла.

Як довго жінка буде відчувати на собі неприємні наслідки цієї стратегії, багато в чому залежить від того, які особливості її організму. По мірі його пристосування до необхідності існувати в умовах оновленого гормонального фону припливи протікають менш бурхливо, а потім і зовсім зникають.

Про симптоми припливів

Про початок припливів можна судити при наявності наступних проявів:

  1. Різкими стрибками з'являється відчуття припливу крові і безпричинного підвищення температури в області обличчя, шиї, грудей.
  2. Почуття спека може чергуватися з нападами ознобу.
  3. Періодично виникає відчуття запаморочення.
  4. З'являються напади тахікардії (прискореного серцебиття) в ситуації спокою.
  5. Шкіра без причини покривається потім.

Про причини припливів під час клімаксу

Головна причина припливів-це порушення стабільності гормонального фону, обумовлене нестачею естрогенів. Така ситуація є нормальним клімактеричним проявом. Інша справа, що припливи для одних жінок є короткочасним прикрим джерелом дискомфорту, а для інших це неабияк тривале випробування на міцність, що робить життя нестерпним.

Поговоримо про ті випадки, коли припливи яскраво виражені і вимотують жінку.

Ступінь вираженості припливів є більш сильною, якщо клімакс розвивається стрімко або починається раніше покладеного терміну.

Непросто переносять припливи жінки, які перенесли оперативне втручання на яєчнику. Видалення одного або двох яєчників ще більше погіршує ситуацію.

Посилення симптомів припливів можливо в тому випадку, якщо у жінки виникає онкологічне захворювання грудей. Проведення хіміотерапії для лікування раку - ще один фактор, що пояснює важкий перебіг клімаксу.

Для полегшення стану під час припливів необхідно дотримуватися рекомендацій лікаря, поєднуючи можливості традиційної та народної медицини з розумними фізичними навантаженнями.

Головне - пам'ятати, що припливи - явище тимчасове. Дуже важливо зберігати позитивний настрій і намагатися отримувати задоволення від життя.