Чи справді клімакс «помолодшав»?

Чи справді клімакс «помолодшав»?

На сьогоднішній день вже незабаром після сорокаріччя кожна друга жінка починає відчувати «перші дзвіночки», пов'язані з клімаксом. Безсоння, головний біль, сухість слизової статевих органів, припливи до голови - все це починає даватися взнаки. Чому клімакс почав наступати у жінок раніше?

У нормі настання клімаксу визначається в основному генетичною схильністю: у матері й доньки час настання приблизно одне і теж з похибкою в 1-2 роки. Однак тривалі стреси, хвороби репродуктивних органів, ускладнення після пологів, застійні явища в малому тазу і шкідливі звички можуть наблизити настання клімаксу. З першими симптомами може зіткнутися кожна друга жінка після 40 років.

Несприятливо на жіноче здоров'я впливає і нехтування контрацепцією, через що інтимне життя стає для жінки джерелом додаткового стресу, а не радості та задоволення. Про це теж варто пам'ятати і не соромитися обговорювати ці питання і з партнером, і з гінекологом.

Пременопауза - перший період клімаксу

У цей період яєчники ще не припиняють свою роботу повністю, але інтервал між менструаціями поступово розтягується. Збої циклу, а також сухість волосся і ламкість нігтів – характерні симптоми пременопаузи. Нерідко також відбувається набір ваги – при згасанні функції яєчників організм «у відповідь» намагається запасати більше жирових клітин, які продукують естрогени. Тому, якщо жінка різко почала набирати вагу без видимих ​​на те причин – необхідно терміново звертатися до гінеколога-ендокринолога, щоб не допустити ожиріння, яке в літньому віці особливо згубно впливає на здоров'я.

При регулярних порушеннях менструального циклу після 40 років (а іноді пременопауза може наступити і раніше) потрібно відразу здати аналізи для з'ясування ситуації. В першу чергу - на фолікулостимулюючий гормон і Антимюллерів гормон. На підставі результатів аналізів лікаря вже буде зрозуміло, як пом'якшити перебіг клімаксу і захистити пацієнтку від його неприємних наслідків. Це може бути гормонозаместительная терапія або, якщо вона не обов'язкова, лікар призначає симптоматичну терапію: прийом фітоестрогенів, ЛФК, спеціальна дієта, антистресові практики.

У будь-якому випадку варто пам'ятати, що ваше здоров'я - у ваших руках, і клімакс - не вирок, а лише новий період у вашому житті!