Як і в скільки років починається клімакс

Як і в скільки років починається клімакс

Говорячи про клімакс, мають на увазі фізіологічні зміни в організмі жінки, пов'язані зі зменшенням вироблення гормону естрогену. В певний період її життя функції яєчників починають згасати, тому що підходить до завершення відведений природою кількість фолікулів в них. Тому знижується, а потім і зовсім припиняється вироблення жіночих гормонів, а значить, більше не відбувається щомісячна овуляція. У зв'язку з цим втрачається здатність до зачаття і народження дітей.

Це природний процес, з яким стикається кожна жінка в певному віці.

В якому віці починається клімакс

Зазвичай клімактеричний період настає у жінки в тому віці, в якому він проявився у її матері, бабусі. Медики простежили зв'язок між приходом менопаузи і генетичною схильністю. Винятком можуть бути випадки, коли ранній клімакс викликаний оперативним втручанням, в ході якого у пацієнтки були видалені органи, які відповідають за репродуктивну функцію.

Коли і як починається клімакс у жінок

Згідно зі спостереженнями вчених, перші ознаки початку клімаксу жінка може відчути у віковому проміжку від сорока до сорока п'яти років (це так званий передклімактеричний період). У цей п'ятирічний проміжок яєчники поступово скорочують виробництво естрогену, тому в менструальному циклі можуть спостерігатися збої. Починаючи з п'ятдесяти і до п'ятдесяти п'яти років менструальний цикл повинен і зовсім зійти нанівець. Дванадцять місяців після завершення останньої менструації прийнято називати менопаузою, подальше за цим роком час іменується постменопаузою.

Симптоми починається клімаксу

Кожна жінка може переносити період клімаксу не так, як інші. Все залежить від стану її організму, спадковості і способу життя. Але є ряд симптомів, які в тій чи іншій мірі відчувають на собі всі представниці прекрасної статі.

До найбільш часто зустрічається відноситься такий прояв клімактеричного синдрому, як припливи. Це вкрай неприємне стан характеризуються раптовим відчуттям підвищення температури і навіть печіння в області голови і грудної клітини може супроводжуватися проливним потім, болем в потилиці і скронях, відчуттям нудоти, задишкою. Припливи доставляють жінкам як фізичний, так і душевний дискомфорт. Вони не тільки негативно відбиваються на самопочутті, але і не залишаються непоміченими для оточуючих людей, будучи яскравим свідченням вікових змін.

Іншою ознакою наближення клімаксу є зміна характеру менструальних виділень. Вони можуть бути мізерними. Але найчастіше зміни ендометрія дають про себе знати рясними кровотечами різного ступеня тяжкості. Іноді вони доводять жінку до критичного стану і стають причиною госпіталізації.

Нерідко негативні зміни в настрої та поведінці стають справжнім лихом і для самої жінки, і для тих, хто знаходиться поруч з нею. Різка зміна емоційного настрою без видимої причини, плаксивість, нетерпимість по відношенню до оточуючих, а то й відверті прояви агресії роблять перебування поряд з деякими дамами нестерпним.

З настанням клімаксу у жінки можуть виникнути проблеми зі здоров'ям серцевого м'яза і судин. Причина тому-порушення гормонального балансу. З цим фактором пов'язано також збільшення маси тіла, яке наздоганяє навіть дуже струнких перш жінок.

У п'ятдесят років жінки зазвичай активно працюють вдома і на роботі, тому вважають вельми прикрою обставиною такий ознака наближення клімаксу як зниження працездатності, пов'язане з поганим самопочуттям і слабшанням уваги.

Ці та інші симптоми того, що клімакс не за горами, можна і потрібно коригувати за допомогою спеціальних препаратів, які призначаються лікарем. Піклуючись про здоров'я душі і тіла, жінка і в період постменопаузи може насолоджуватися життям.